Ako riešiť u opatrovaných osôb v seniorskom veku problémy s nechutenstvom?
Racionálna výživa má svoj význam v každom období života človeka. Ovplyvňuje celkovú kondíciu organizmu, a to či už fyzickú, tak aj psychickú. Ak sa hovorí o racionálnej (ekvivalent: správnej, fyziologickej, zdravej) výžive, myslí sa tým strava, ktorá zabezpečuje prísun energie, stavebných látok a ďalších esenciálnych živín. Tie zabezpečujú organizmu fyziologické potreby, udržujú rovnováhu látkovej premeny, imunitný stav, optimálnu fyzickú a psychickú aktivitu, ako aj správny vývin, dobrý zdravotný stav a dlhý vek.
Spôsob výživy môže zreteľne ovplyvniť kvalitu života ľudí, pričom v období presénia (40-60 rokov) môže preventívne viesť k oddialeniu prejavov starnutia. Obdobie sénia (nad 60 rokov) sa už môže začať prejavmi starnutia, ktoré sú prirodzené a fyziologické. Tie sú charakteristické znížením metabolizmu, znížením fyzickej aktivity a následnou zmenou v zložení tela. Ďalej sa pridružuje zhoršenie kvality chrupu, zníženie sekrécie tráviacich štiav, zníženie koncentrácie enzýmov, zníženie motility čriev, zhoršenie funkcií zmyslových orgánov, okrem iných, aj chuti a čuchu. Následkom týchto faktorov dochádza k nechutenstvu a rýchlejšiemu pocitu nasýtenia. Ak sa to spojí s tzv. polymorbiditou, teda chorobnosťou spojenou s farmakologickou liečbou, ktorá zaťažuje tráviaci systém, nie je jednoduché udržať u seniorov primeranú chuť do jedla a musia sa nasadiť rafinované opatrenia.
Ako môžete zlepšiť u seniorov chuť do jedla?
Chuť do jedla ovplyvňuje veľa faktorov. Niektoré z nich vieme ovplyvniť, iné zas nie. Skúsiť môžete nasledujúce opatrenia:
-
Stravovanie v spoločnosti
Nenechajte seniora jesť osamote. Človek je tvor spoločenský, preto nezabúdajte, že aj senior potrebuje spoločnosť. Ak žije sám v domácnosti, nájdite si naňho čas a robte mu spoločnosť aj pri jedení. Ak je senior umiestnený v zariadení sociálnych služieb a dovoľuje to jeho zdravotný stav, odprevaďte ho do spoločnej jedálne, kde sa môže pri jedle stretnúť s rovesníkmi.
-
Prostredie, v ktorom prebieha stravovanie
Má byť útulné, dobre vetrané, aby sa vône z podávaných jedál nemiešali a nevytvárali tak ťažkú pachovú clonu. Aj farba stien, obrusov a jedálenských riadov hrá svoju rolu. Chuť do jedla podporuje červená farba. Tá však časom môže vyvolávať nepríjemný pocit, preto sú vhodnejšie zemité tóny, doplnené zelenou farbou, napr. živých rastlín. Tento farebný výber pohladí dušu a navodí pocit uvoľnenia. Ešte väčšiu chuť do jedla bude mať senior vtedy, keď bude jesť so svojim obľúbeným príborom a z obľúbeného taniera. Ľudia s demenciou a so zníženou funkciou zraku by mali mať biely tanier, aby lepšie kontrastoval s podávaným jedlom. Jedlo má byť pestrofarebné. Vhodné je využívať rôzne druhy farebnej zeleniny.
-
Zmyslové orgány podporujúce chuť do jedla
Okrem očí, k chuti do jedla prispieva aj nos a čuchové bunky. Ak jedlo nielen dobre vyzerá, ale aj dobre vonia, je väčšia šanca, že seniorovi bude aj chutiť. Vôňu a chuť môžete podporiť použitím vhodného množstva nie príliš dráždivých korenín, vňatí a byliniek. Tie vyvolávajú tvorbu tráviacich štiav. Sú to bazalka, majorán, oregano, kôpor, škorica, bobkový list, rasca, fenikel, aníz, ďumbier, červená paprika, čierne korenie, vanilka, klinčeky, mäta, cibuľa, cesnak, pažítka, ligurček, pór, zeler, huby – hubové korenie a iné. Samozrejme, pokiaľ niektoré z korenín Váš klient nemá rád, nezaradzujte ho do jedálnička.
-
Pestrosť stravy
Strava má byť bohatá hlavne na bielkoviny, ktoré by mali byť denne dopĺňané. Na človeka je to cca 1,00 g-1,25 g/kg hmotnosti človeka. Najhodnotnejšie sú živočíšne bielkoviny, ktoré sú obsiahnuté v mäse, rybách, mlieku, no bohatým zdrojom rastlinných bielkovín sú aj strukoviny. Pozor si treba dať na množstvo soli, keďže seniori majú často otupené chuťové poháriky, a tak si radi dosoľujú aj tam, kde už to nie je potrebné.
-
Množstvo jedla a tekutín
Ak senior nie je schopný zjesť naraz veľkú dávku jedla, rozdeľte mu jednotlivé porcie na viacero menších (5-7 porcií počas dňa). Jedlo sa snažte obohatiť kvalitnými a hodnotnými potravinami, napr. maslom, smotanou, či nastrúhaným syrom. Pitný režim je u seniorov nepostrádateľný. Dostatok tekutín predchádza dehydratácii a prípadnej obstipácii. Odporúčané množstvo tekutín na deň je 1,5-2,5 l v závislosti od ročného obdobia, či zdravotného stavu seniora. Pre zvýšenie chuti do jedla je vhodné pitie bylinných čajov. Odporúčané sú žihľava, benedikt lekársky, palina pravá, rebríček lekársky, materina dúška či horec žltý. Nezabudnite sa však poradiť s ošetrujúcim lekárom, či lekárnikom.
-
Ovocie a zelenina
Majú svoje nezastupiteľné miesto. Ich denná odporúčaná dávka je 5 porcií v surovom či tepelne upravenom stave. Obsahujú množstvo vlákniny (najmä celulózu a pektín), vitamínov, minerálnych látok. Veľkým benefitom sú obsiahnuté éterické oleje, cukor, organické kyseliny, ktoré zvyšujú ich senzorické vlastnosti. Ovocie a zelenina by mali byť do jedálnička zaradené podľa sezónnej dostupnosti a zemepisného výskytu, a hlavne podľa obľúbenosti. Ideálne z vlastnej záhradky.
-
Tradičné jedlá
Ak chcete mať úspech u seniora zaručený, navarte mu tradičné jedlá, ktoré mal rád už ako dieťa, alebo boli bežnou súčasťou jeho jedálneho lístka, keď si ešte jedlo pripravoval sám. Nebojte sa takých jedál, ako sú halušky, rezance, omáčky, prívarky, prípadne domáce koláče a múčniky. Niet predsa nad dobrú domácu slepačiu polievku. Nie všetko moderné a zdravé, čo je dnes trendové, ohúri seniora, ktorý vyrastal na krajci chleba so slivkovým lekvárom.
-
Stav chrupu
S pribúdajúcimi rokmi ubúda počet chrupu. Pokiaľ senior nemá s čím mechanicky spracovať chutne navarené a naservírované jedlo, celá naša námaha vychádza nazmar. Vtedy je nutné pristúpiť k dôslednému výberu potravín s následným mixovaním, a to rozhodne nepomáha pri boji s nechutenstvom.
-
Podpora trávenia
Ak je nechutenstvo výrazné, môžeme podporiť tráviaci systém farmakologickými či prírodnými zdrojmi bohatými na vitamíny skupiny B, probiotikami, či tráviacimi enzýmami. Tie môžu podporiť proces trávenia, a následne tak aj chuť do jedla.
Na otázku odpovedala: PhDr. Petra Homzová – fyzioterapeutka a asistentka výživy